Hvem er vi?

Christina Olsson

Daglig leder, massør og terapeut

Monica Josefine Hjelle

Kosmetolog og hudpleier
Line Halvorsen

Line

Avspenningsmassør, svangerskapsterapeut og doula
Ledig stilling

Ledig rom for terapeut eller behandler

Plass til flere behandlere

En Doula for gravide

En svangerskapsterapeut/Doula er en person som blir kjent med den gravide og eventuelt partners ønsker og forventninger i løpet av svangerskapet, og kan være til forebyggende, informativ og følelsesmessig støtte og hjelp i svangerskapet, under fødselen og i barselperioden.

IMG_4261

En Doula hjelper den gravide til å bli mer bevisst på- og til å ta i bruk teknikker som forebygger stress i svangerskap, fødsel og barseltid. Ved å dempe kroppens stresshormoner og i stedet hjelpe kroppen til å produsere stressdempende hormoner, dempes både redsel og smerte.

 

Hvis en fødsel oppleves stressende, oppleves også naturligvis smerten sterkere. Det fører til at kroppen ikke spiller på lag med fødekvinnen, og kan gi økt risiko for komplikasjoner i fødselen. En fødselsforberedelse som innebærer å stresse ned og å bli bevisst på faktorer som kan være et triggermoment for redsel/ stress i selve fødselen, er derfor veldig viktig både for mor og barn. Dersom stresshormonene får overtaket, kommer fødekvinnen raskt inn i en ond sirkel som ofte ender med komplikasjoner og unødvendig bruk av medikamentell smertelindring. Det kan også skape et behov for medikamentell ristimulering, noe som igjen ofte fører til nødvendig inngrep med tang, vakuum og keisersnitt ved forløsning.

 

Forskning viser at barn som er forløst ved keisersnitt har høyere risiko for å utvikle diabetes, astma og allergier fordi de går glipp av den viktige bakteriefloraen som de får i seg ved naturlig fødsel fra morens vagina og endetarm. Disse bakteriene er viktige for barnets immunforsvar.

 

Forskning fra USA, hvor det er relativt vanlig å ha med Doula i fødsel, viser også at bruk av Doula reduserer bruken av medikamentell smertelindring og medikamentell igangsetting av fødsel. Dermed senkes også risikoen for komplikasjoner som lett kan føre til bruk av tang, vakuum og keisersnitt.

 

Komplikasjoner i fødselen kan også forårsake store følelsesmessige problemer.

Vi vet at komplikasjoner i fødselen veldig ofte oppleves traumatisk for fødekvinnen. Dette kan blant annet føre til større risiko for problemer med amming og fødselsdepresjon når barnet er født. De første årene av et barns liv er de mest grunnleggende for selvfølelsen for resten av livet, og hvis det er mulig så er det svært viktig for barnet at mor slipper å gå gjennom en overveldende og traumatisk fødsel som overskygger gleden og evnen til å ta seg av barnet. Det essensielle i Svangerskapsterapeuten/Doulaens oppgave er derfor å tenke og jobbe helhetlig ved å gjøre den gravide og fødende så avslappet og trygg som mulig, så fødselen kan forløpe naturlig uten komplikasjoner.

 

En Doula kan fungere godt som et talerør mellom fødekvinnen og jordmor/lege, fordi Doulaen har brukt tid på å bli kjent med fødekvinnen og hennes forventninger/ønsker/redsler før fødselen. En Doula står ved fødekvinnens side uansett hva som måtte skje. Dersom kvinnen ønsker hjelp til å få fram urkvinnen i seg, hjelper Doulaen med det. Dersom kvinnen ønsker epidural, står Doulaen fullt og helt ved hennes side. En Doula er opplært til å være en «usynlig» støtte for fødekvinnen/paret, og til å stå til tjeneste akkurat når/hvor og hvordan fødekvinnen ønsker det.

 

Som forberedelse til fødsel kan jeg tilby :

– massasje, akupressur og fotsoneterapi som hjelper på slitne gravidkropper, gir en unik følelse av indre ro, og er samtidig veldig energigivende.

 

– samtaler og bevisstgjøring ang. forventninger, redsel og eventuelle problemer man tror kan komme til å få en negativ innvirkning på fødselsopplevelsen. Uforløste problemer og traumer har en tendens til å komme opp i fødselsprosessen, og kan i seg selv skape fødselskomplikasjoner. Det kan være til stor hjelp å være bevisst på dette, og forsøke å bearbeide negative følelser før fødsel.

 

– naturlig igangsettelse av fødsel etter passert termindato ved hjelp av massasje , soneterapi og akupressur.

 

Hvis ønskelig kan jeg som Doula komme hjem til deg helt i startfasen av fødselen og hjelpe med naturlig smertelindring i form av beroligende massasje og nærværende trygghet. Dette i seg selv kan være med på å fremskynde fødselen. Jeg følger med deg/dere så langt dere vil ha meg med, og kan gi naturlig smertelindring ved hjelp av soneterapi, akupressur og fødselsmassasje underveis.

 

– etter fødselen kan barselkvinnen ha stor nytte av å snakke om fødselen for å bearbeide overveldende eller traumatiske opplevelser. Da kan det være greit å snakke med en Doula, og særlig hvis hun på en eller annen måte har tatt del av svangerskapet eller fødselen.

 

Mer om meg og kontaktinformasjon finner du her: Line

bilde Doula

 

 Se også: http://evidencebasedbirth.com/the-evidence-for-doulas/

Tagger:, ,